церковь больницы Красного Креста


Уничтожен и более не сущестует

церковь больницы Красного Креста
Время постройки:
1910-1911
Стилевой признак:
советский неоклассицизм
материал фасада:
штукатурка, лепнина
Этажность:
4

В 1915 году архитектор Голубовский начал строить небольшую Воскресенскую церковь на Первозвановской улице между больницей Красного Креста и зданием Народного Дома.
В 1916 году строительство этой церкви приостановили.

В 1932 году, использовав остатки здания недостроенной церкви, по инициативе Е. О. Патона (1870 – 1953) и при поддержке Народного Комиссара тяжёлой промышленности СССР Г. К. Орджоникидзе (1886 − 1937) построили здание сварочного техникума. Мостостроительному заводу имени В. М. Молотова (1890 – 1986), теперь имени И. В. Бабушкина, нужны были специалисты по электросварке.
В 1960-е годы сварочный техникум имени Е. О. Патона переехал из первого своего здания на улицу К. Цеткин, № 2а

Cкан фото: А. Волок. Оригинал на www.flickr.com


2 коментарі

  • 18 Березня, 2013 9:04 pm

Це нововидумана історія, котра вигідна владі міста, а насправді храм був діючим , закрили його аж після війни (в останнє), назва його – “Воздвиження Чесного Хреста”, Воскресенська церква знаходиться на південному вході в спорткомплекс – “Металург”, це був цвинтарний храм і тому поряд не могли будувати ще один воскресенський храм…
Вивчати ніхто не хоче. а от міфи видумувати всі гаразд !

yes i am

  • 3 Грудня, 2014 4:28 pm

шановн(а/ий) …, будь ласка, дотримуйтесь своєї поради та вивчайте історію перш ніж гнівно коментувати.
та церква, про яку ви ведете, розташовувалась на території кладовища, на теперішній вулиці щорса (приблизно на цьому місці зараз готель “спорт”), з неї, воскресеньскої церкви, починалсь (або ж у неї впиралась) вулиця, що йшла від кладовища до центру міста. зараз це вулиця леніна, тоді – вулиця воскресенська. ось фото та трошки історії: http://gorod.dp.ua/photo/fullpic.php?id=51723

а за адресою короленка 20а зводилась церква у запорозькому стилі, хрестоподібна. дивіться на карту, підвалини збереглись, тож будівля й досі хрестоподібна.
от про неї докладно:

“Вскоре после открытия больничного комплекса Союз русских рабочих подарил Красному Кресту свой участок по улице Первозвановской (Короленко 20а). В 1915-1916 годах по проекту архитектора П. Голубовского здесь ведется строительство часовни Красного Креста. По инициативе князя Урусова часовня была объявлена храмом-памятником войнам, погибшим в войне, и поэтому получала щедрые пожертвования. Однако строительство было остановлено, но не из-за нехватки средств, а из-за отсутствия стройматериалов и рабочих.”
https://vk.com/wall-51299502_1589?offset=last&f=replies

і от:

“Ще в жовтні (1914) М.П. Урусов порушив питання про увічнення пам’яті загиблих під час Першої Світової війни на полі брані. Він запропонував створити при лікарні Червоного Хреста невелику домову церкву в ім’я священного Воскресіння Господнього з мармуровими дошками на стінах із іменами героїв війни, за яких церква молитиметься.
30 грудня відбулося засідання Правління Червоного Хреста, на якому обговорювали питання про будівництво церкви у дворі лікарні. Оскільки церква знаходитиметься в місцевості славнозвісного Запорожжя, то побудувати її постановили у стилі старовинних запорозьких храмів із трьома куполами. Обрали дві комісії: будівельну та художню. Головою художньої комісії обрано князя М.П. Урусова, його помічником професора Д.І. Яворницького, головою будівельної комісії став М.Ю. Ворожейкін. Від М.С. Копилова надійшло пожертвування у тисячу крб. Багато жертвували і місцеві жителі.”
http://www.google.com.ua/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCEQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.libr.dp.ua%2Fprojects%2FKalend%2F2014%2F1%2520Zmist.doc&ei=sjd_VOquDqPMygPMr4GwDg&usg=AFQjCNEi-CuM2ldybU17yWSa9rB7TL1SpQ&sig2=CFVMSpJD9qyhZeJGFiCLKw&bvm=bv.80642063,d.bGQ

Комментировать

Ваш емейл не будет опубликован. Обязательные поля обозначены *